Het zesde album van de symfonische-metalband Within Temptation is vernoemd naar de Hydra van Lerna, het draakachtige chtonische monster met meerdere koppen, of gezichten. Die verschillende gezichten zijn ook zichtbaar/hoorbaar op het nieuwe album van de Brabanders. Wat dat betreft hadden ze het album net zo goed Kerberos kunnen noemen, de veelkoppige hond en broer van de Hydra van Lerna. Soit, dat er dan wellicht te veel naar Harry Potter wordt gekeken (ref: De steen der wijzen, ‘Pluisje’ de meerkoppige hond van Hagrid en bewaker van de steen), zou voor de hardrockers wellicht iets te afleidend zijn geweest, hoewel beiden natuurlijk bewakers zijn voor de harde ‘rock’.

Toch is de naam Hydra niet voor niets gekozen, aangezien de band net als bij het mythologische monster bij een verlies (afhakken van een kop versus het verlies van twee bandleden) weer sterker terug komt. Mike Coolen nam het stokje over van oud-drummer Stephen van Haestregt en de Zweedse Stefan Helleblad verving mede-oprichter Robert Westerholt. Maar om nu te zeggen dat de vervanging een compleet nieuwe weg zou betekenen… Met ‘Hydra’ gaat de band juist weer terug naar de basis, en de mannen achter frontvrouw Sharopn den Adel klinken op het album erg in de richting van debuutalbum ‘Enter’. Within Temptation is gewoon op de oude weg terug en klinkt ondanks het afzwakken van het melodische, vetter dan ooit.

Toch is het niet zomaar een stap terug naar de oorsprong. ‘Hydra’ bevat enkele overweldigende gasten, zoals Tarja Turunen (ex-Nightwish), hiphop-icoon Xzibit, Soul Asylum-frontman Dave Pirner en ex-Killswitch Engage frontman Howard Jones. “Ik kan me nog goed herinneren toen ik voor het eerst Runaway Train hoorde”, aldus Sharon den Adel over Dave Pirner, “Ik was aan het backpacken door India en zag de video op MTV Asia. De stem en teksten van Dave maakten diepe indruk. De impact van die song, gepaard met de beelden van India, blijven me altijd bij. Toen we Whole World Is Watching schreven, stond Dave bovenaan onze lijst voor een feature. Hij heeft zo’n unieke en intrigerende stem, hij heeft de song compleet gemaakt. De track gaat over overweldigende tegenslagen in het leven, gebeurtenissen die je vormen. Dat na het overwinnen en doorstaan van tegenslagen de wereld in positieve zin over je schouder meekijkt hoe je weer overeind komt.”

Hydra within temptationHet duet met Tarja (‘Paradise’) is wellicht het starkste nummer van het hele album. De stem van de Finse versterkt die van Den Adel op een manier die op een sollicitatie lijkt. Aangenomen, mocht je het ons vragen. Pirner en Xzibit aan de andere kant blijven daarentegen wat hangen, hoewel de tweede rap van Xzibit op ‘And we run’ erg aangenaam is. ‘Dangerous’ (met Howard Jones) daarentegen is er een die weer aan de betere kant van het album hangt. Het nummer is een van de stevigste nummers die de band tot nu toe geeft afgeleverd en daar houden we wel van.

Al met al is ‘Hydra’ een tweekoppig monster geworden, wat de fans van het eerste uur zeer zeker kan bekoren, maar ook tot een nieuwe fanschare zal kunnen leiden. Ze grijpt terug naar de oerkern van Within Temptation, maar pakt toch ook enkele keren een melodieus stukje wat refereert aan de tussenliggende periode. De band heeft de samenwerkingen in het verleden vrijwel structureel kunnen laten rusten en dat mag ze in de toekomst ook zeer zeker laten. Een positieve uitschieter is eerder uitzondering dan regel, hoewel de band over het algemeen een met kleine experimenten geproduceert, berekend album heeft afgeleverd. ‘Hydra’ slaat terug, laat meerdere gezichten zien, begint weer van voren af aan, maar dan met de kennis uit het verleden. En met die kennis heeft de band een album afgeleverd dat sterker is dan hun debuutalbum. (8/10)

Deel: