Een van de talenten uit Bulgarije woont om de een of andere reden gewoon in onze eigen hoofdstad Amsterdam. Niet erg, want de muziek van miss Koleva past uitermate bij de muziek uit onze hoofdstad. Swingend, vlot en met een heleboel lekkere energie.

Gelukkig is Ruth op haar nieuwste album overgestapt naar wat funkiër nummers en, ook niet onbelangrijk voor ons, allemaal Engelstalig, want de Bulgaarse tracks uit haar verleden zijn voor ons toch iets moeilijker te volgen. De nummers zijn allemaal geschreven met medewerking van Vincent Helbert, die als muzikanten ook de rest van zijn band Seravince heeft meegenomen en de cd ook in zijn eigen studio heeft opgenomen en geproduceerd. En dan gedistribueerd worden door het befaamde Fat Beats label (bekend van o.a. hiphopicoon Large Professor en DJ Muggs & Ill Bill), dan doe je toch iets goed.

Ruth-Koleva-RuthVergeleken met haar vorige, smooth jazzy, werk is ‘Ruth’ toch helemaal anders gegaan. Off-beats, rap en funk meanderen door de jazz en jazzrock van Koleva en track voor track stijgt de cd rustig naar een hoogtepunt. Meldenswaardig zijn ‘Gone’ (feat. Stamina MC), het brazilectro-achtige ‘Dizzy Love Affair’ en ‘Better’, dat zo vol soul zit dat D’angelo en Jill Scott er van onder de indruk zouden raken. Over onder de indruk gesproken, naar het schijnt is zelfs Mark Ronson reeds fan van deze Bulgaarse schone en dat is niet zo verwonderlijk.

‘Ruth’ is een album vol heerlijke funky nu-soul, nu-jazz en experimentele uitstapjes waarbij je totaal op verkeerde gedachten gezet wordt bij haar Bulgaarse achtergrond. Lekkerder kan het bijna niet worden! (8/10) (Fat Beats)

Deel: