Via Secret City Records/V2 brengt Thus Owls op 7 april haar nieuwe album Turning Rocks uit. Thus Owls is een Canadees-Zweeds duo bestaande uit voormalig Patrick Watson gitarist Simon Angell en zijn vrouw Erika. Turning Rocks is het derde album en de opvolger van Harbours dat in januari 2013 uitkwam via Kytopia Records. Het is zowel een muzikaal plakboek vol herinneringen als een verzameling muzikale echo’s van een eiland in Zweden als een sonisch experiment in toon en kleur opgenomen in Montreal.

De teksten werden geïnspireerd door Erika’s ouderlijk huis dat staat in een klein dorp op het Zweedse eiland Orust en al generaties lang in haar familie is. Elk nummer vertelt een ander verhaal over een leven dat op een of andere manier verbonden is met deze plek. Iets dat begon met de echte verhalen die haar oma vertelde over de gebeurtenissen en de mensen uit haar jeugd. ‘She was a little girl growing up on the exact same land and in the same house as I did,’ verklaart Erika, ‘so when she spoke about all those things I felt very connected to it.’

Hoewel het geluid van Thus Owls verankerd ligt in de vocale stijl van Erika en de gitaartonen van Simon heeft het tweetal voor Turning Rocks haar muzikale horizon verbreed. Hierover zegt Simon: ‘We realized a lot of the things that was catching both our ears were those old vintage 60s organs. So we started buying a bunch of them: a Farfisa, a Wurlitzer.’ De nieuwe toetsenist, Parker Shper, deelt de voorliefde voor vintage apparatuur en dat hoor je duidelijk terug. Naast Parker en de uit Montreal afkomstige drummer Stefan Schneider maakt ook de Zweedse basgitarist Martin Höper deel uit van de kern van de band die het album opnam.

Timber Timbre’s Taylor Kirk, Pietro Amato en Marie-Pierre Arthur zijn te horen als gasten op het album. Thus Owls ontstond in Zweden als podium voor Erika’s liedjes. Ze ontmoette Simon toevallig toen ze beiden op tournee waren met verschillende bands. Erika werd direct verliefd op Simons geluid en zijn combinatie van rauw en zoet en experimentele benaderingswijze. Ze werd ook verliefd op Simon en de twee trouwden niet veel later.

Deel: