Wie zijn de tien meest veelbelovende popartiesten van het moment? Jools Holland presenteert vanuit de Groningse Oosterpoort de European Border Breakers Award 2014. Met dit jaar wederom één Nederlandse winnaar: Jacco Gardner.

De Hoornse zanger mocht op 15 januari namens ons land een van de tien EBBA Awards ophalen. Hij oogstte tot ver over de landsgrenzen lof voor zijn psychedelische rockalbum Cabinet of curiosities. De andere onderscheidingen gingen onder meer naar de IJslandse singer-songwriter Asgeir, de Ierse folkband Kodaline, en dancepop-acts Disclosure (Groot-Brittannië) en Iconapop (Zweden). De EBBA Awards zijn een gezamenlijk initiatief van de European Broadcast Union (EBU) en het EU Programma Cultuur, dat culturele samenwerking in Europa stimuleert.

De onderscheidingen worden sinds 2004 jaarlijks uitgereikt tijdens het Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen. Onder de eerdere winnaars zijn inmiddels bekende namen te vinden als Adele, Mumford and Sons, Selah Sue, Damien Rice, Katie Melua en Gabriel Rios. Gastland Nederland viel de eerste vijf keer buiten de prijzen, sindsdien was er ieder jaar een EBBA Award voor een vaderlandse artiest: Kraak & Smaak (2009), Esmée Denters (2010), Afrojack (2011), Caro Emerald (2012) en Dope D.O.D. (2013) gingen Jacco Gardner voor.

EBBA Awards 2014, 20:55 – 22:35 uur, Nederland 3

Unieke optredens waarbij iedere artiest het beste van zijn vroegere repertoire speelt, maar ook z’n meest recente nummers. Dit zijn ‘uitgeklede’, eenvoudige, live optredens die de artiest en zijn muziek eren _ geen publiek, geen hype, geen interviews _ gewoon goed geproduceerde, geweldig klinkende, prachtige optredens.

Later with Jools Holland, 22:30 – 23:35 uur, Film 1 Sundance

Deze documentaire vertelt het verhaal van de legendarische rockband AC/DC. Een documentaire vol interviews en optredens.

ACDC – Dirty Deeds, 22:54 – 00:00 uur, NostalgieNet

Deel: