Zo nu en dan zijn er bijzondere samenwerkingen of onverwachte combinaties van muzikanten met een totaal verschillende achtergrond, zoals bijvoorbeeld Ali Farka Toure met Ry Cooder, die meer zijn dan de som der delen. Dit geldt zeker voor de samenwerking van harpiste Catrin Finch uit Wales en kora speler Seckou Keita uit Senegal.

Catrin Finch is de bekendste harpiste uit Wales en een van de beroemdste ter wereld die haar sporen voornamelijk heeft verdiend in de wereld van de klassieke muziek. Ze is genomineerd voor de Britse Classical Award, ze heeft opgetreden met orkesten over de hele wereld zoals het Royal Philharmonic, The New York Philharmonic en The Boston Pops en was de eerste harpiste die de titel Royal Harpist To HRH Prince Of Wales sinds lange tijd kreeg. Prins Charles herstelde deze oude traditie in 2000, nadat deze voor het laatst in 1871 was toegekend. De harp is altijd een zeer belangrijk instrument geweest in de geschiedenis van Wales.

ljhdsfkutkcSeckou Keita heeft over de hele wereld opgetreden als solo artiest, bandleider en met Baka Beyond en de Jalikunda Project en wordt gezien als een van de meest innovatieve muzikanten uit Senegal. Hij is master op zowel de kora als diverse percussie instrumenten en heeft als eerste kora lessen gegeven op de London’s School Of Oriental and African Studies.

De pers in Engeland is laaiend enthousiast over het album Clychau Dibon en komt superlatieven te kort; het album is album van het jaar bij het toonaangevende tijdschrift Folkroots en is een van de 10 beste albums van het jaar bij Songlines. Verder zeer lovende recensies in The Guardian, Financial Times, Uncut en London Evening Standard. De melodielijnen op dit album switchen moeiteloos heen en weer tussen harp en kora en de Afrikaanse thema’s mixen perfect met Welshe melodieen. Clychau Dibon is een prachtig, intrigerend, hypnotiserend en tijdloos album dat een groot publiek zal aanspreken.

Deel: