De Haagse band DI-RECT is al meer dan tien jaar één van de meest succesvolle bands die ons land rijk is. In 2009 veranderde de bezetting van de band door de toetreding van twee nieuwe leden, zanger Marcel Veenendaal en toetsenist Vince van Reeken en het vertrek van Tim Akkerman. DI-RECT maakte daarna twee prachtige albums en de band is vandaag de dag succesvoller dan ooit. Op 14 december a.s. staan ze in De Vorstin te Hilversum. Larissa Lambooij sprak Vince van Reeken over het nieuwe DI-RECT album en de band zelf.

Interview door: Larissa Lambooij

DI-RECT maakt momenteel een clubtour door Nederland en brengt daarbij oud en nieuw materiaal ten gehore. Ondanks dat de band al meer dan tien jaar in de hitlijsten te vinden is weet de band van geen ophouden. Vince: “Het gaat super goed met DI-RECT. We zijn in de laatste fase van de opname van ons nieuwe album. Elke dag, van twaalf uur ‘s middags tot twaalf uur ’s nachts, zitten we in de studio en in het weekend touren we. We zijn de hele dag met muziek bezig en dat voelt ontzettend goed.” Het nieuwe album komt in het voorjaar uit. De nummers zijn door de bandleden zelf geschreven en geproduceerd en opgenomen in de studio van Bas (van Wageningen, bassist van DI-RECT, red).

Het betekende een nieuwe uitdaging voor de mannen die zich al meerdere malen hebben bewezen als getalenteerde songwriters. Vince : “Het is wel heel spannend om alles zelf te doen. Bij de vorige platen (This Is Who We Are, Time Will Heal Our Senses) hebben we in de studio van Bas gewerkt maar zijn we ook naar Brussel gegaan om op te nemen. Daar zit je dan twee weken met een editor en producer als een soort zesde bandlid die alles van buitenaf ziet. Nu doen we echt alles zelf. Schrijven met vijf mensen geeft vijf meningen, dat is een uitdaging maar het is wel gelukt.” Vince van Reeken heeft ook voor het nieuwe album nummers geschreven. “In het voorjaar komt de CD uit. Voorlopig hebben we een aantal optredens gepland. Volgend jaar gaan we verder met touren en het festival seizoen staat ook weer voor de deur. Dan hoop je met de nieuwe plaat onder de arm zoveel mogelijk mensen te laten horen wat je gemaakt hebt.” Misschien staat de band in 2014 wel op grote festivals zoals Pinkpop.

Met This Is Who We Are en Time Will Heal Our Senses werd een nieuwe periode ingeluid voor de band. “Ik denk dat onze sound zeker veranderd is. DI-RECT was vroeger meer een gitaarband. Door mijn inbreng als toetsenist en Marcel als zanger klinkt de band vanzelf anders.” Onlangs heeft de band het nummer ‘Where We Belong’ samen met DJ Fedde Le Grand uitgebracht. “Fedde Le Grand kwam op ons pad door een gezamenlijke vriend. Het nummer is echt super vet geworden, house muziek zit in mijn genen, net als bij Jamie, onze drummer.”

Vince groeide op met muziek van The Beatles en The Beach Boys, maar luisterde ook veel naar jazz. Vince: “Vanaf jongs af aan speelde ik piano en vond het leuk om blues en boogie woogie te spelen. Toen ik een jaar of dertien was luisterde ik alleen maar naar heavy metal en hardrock. Die diversheid in muziek heeft me veel geleerd.”

De vijf mannen spetteren altijd op het podium, doen ze dat daarbuiten ook? Vince: “We zijn vijf verschillende persoonlijkheden maar de muziek en gezamenlijke interesses maken ons heel erg close. Dat geldt ook voor het schrijfproces, daar zijn we met z’n allen vol passie mee bezig. We hebben nooit echt ruzie, wel gezonde discussies en komen er altijd weer uit. Je gaat toch met z’n allen voor de winst. Het is eigenlijk een beetje als een voetbalteam, soms heb je een wedstrijd gespeeld die niet even lekker ging maar daarna is het weer goed en uiteindelijk win je weer.”

Een geolied team zijn de mannen van DI-RECT zeker. Vince: “Dat ik de hele dag met muziek bezig kan zijn, kan optreden, opnemen en daar mijn brood mee kan verdienen is een droom die is uitgekomen. In de toekomst zou touren in het buitenland geweldig zijn. Je moet blijven dromen, je grenzen verleggen en zoveel mogelijk spelen.”

Hoe zal hun nieuwe plaat gaan klinken? Vince: “Je hoort absoluut de DI-RECT sound. Time Will Heal Our Senses is al weer uit 2011 en na die tijd hebben we ontzettend veel gedaan. We hebben veel gespeeld, geleerd en nieuwe muziek ontdekt. Ik denk dat die invloeden zeker te horen zullen zijn. Als toetsenist ben ik heel erg in de synthesizers van de jaren zeventig en tachtig gedoken. Die unieke sound beïnvloedt je bij het schrijven. Ik denk dat er veel goeie nummers bij zitten.”

Fans van DI-RECT zullen tijdens de optredens kunnen genieten van oud en nieuw materiaal, een unieke gelegenheid om nu al nummers van het nieuwe album te horen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Taymir, een jonge band uit Den Haag die hoge ogen gooit op de Nederlandse radio. Op 14 december staat DI-RECT in De Vorstin te Hilversum. “We gaan er een feestje van maken met zijn allen!” stelt Vince van Reeken enthousiast. Wil je Vince en de mannen van DI-RECT in al hun glorie aanschouwen grijp dan je kans, de kaartverkoop gaat hard!

Deel: