Na een slepende rechtszaak heeft op 2 oktober de jury concertorganisator AEG Live vrijgesproken van nalatigheid en is dus niet medeverantwoordelijk voor de dood van “King of Pop” Michael Jackson. Jackson stierf in juni 2009 na een overdosis propofol, toegediend door Jackson’s lijfarts Conrad Murray. Katherine Jackson, Michael’s moeder spande een rechtszaak aan tegen de concertpromotor omdat zij van mening was dat AEG nalatig was bij het aanstellen van Murray.

De zanger was kort voor zijn dood druk bezig met de voorbereidingen voor een 50-tal concerten die hij zou gaan geven in de Londense 02 Arena. In eerste instantie stonden er 10 concerten gepland, maar door de enorme run op tickets werden er nog 40 concerten aan – wat zijn laatste serie optredens hadden moeten worden – toegevoegd. Deze concerten waren georganiseerd door AEG Live.

De uitspraak houdt in dat zowel Katherine – alsmede Jacksons 3 kinderen – een grote financiële strop lijden. Een bron die dicht bij de Jackson familie staat liet weten dat er werd gerekend op een schadevergoeding van tenminste 2 biljoen dollar. Katherine wilde het geld omdat de Jackson familie niet zo rijk is als dat de mensen wel denken. Zij krijgt geld uit Jackson’s nalatenschap, net zoals Prince, Paris, en Blanket. Zodra Katherine komt te overlijden heeft ze niets om aan haar kinderen, Jermaine, Jackie, enz… na te laten. “Er zal dus niet veel over zijn om ruzie over te krijgen”, aldus de bron.

conrad murrayDe uitspraak van de jury wijst er ook op dat Conrad Murray misschien niet het monster is zoals hij wordt afgeschilderd. “Hij was niet incapabel, zei de jury, of niet incompetent. Hij deed simpelweg hetgene dat zijn beroemde patient van hem vroeg”, liet de bron weten. “Hij zou niet in de gevangenis moeten zitten, hij zou voor de medische tuchtraad moeten komen”. Momenteel zit Murray in de gevangenis nadat hij in 2011 schuldig werd bevonden aan “onvrijwillige doodslag” na het in juni 2009 toedienen van een dodelijke dosis propofol aan de popster. Ondanks het feit dat de arts veroordeeld werd tot 4 jaar gevangenisstraf zou het zomaar kunnen dat hij eind oktober vrijkomt.

Het zal wel even duren eer de familie over het verlies van de rechtszaak heen is, dit omdat ze rekenden op een flinke schadevergoeding. “Ze hadden het gevoel dat ze wel zouden winnen. Nu zullen ze zeggen dat ze niets anders wilden dan dat de waarheid boven tafel zou komen. De waarheid is dat Jackson verslaafd was aan propofol, en omdat hij geen hulp zocht ontmoette hij het lot dat hij voor zichzelf had gesteld”, legde de bron uit. De familie zal geen mega-grote rekeningen krijgen voor de kosten van het proces, de afspraak was dat als ze zouden winnen ze de rekeningen zouden betalen.

De uitspraak van de jury is niet verrassend, ze waren er van overtuigd dat Jackson zelf verantwoordelijk was voor zijn ondergang en dat de familie er een slaatje uit probeerde te slaan. “De wet was niet aan hun zijde”, liet de Californische procureur David Wohl weten. “Ze kunnen in hoger beroep gaan en dat zullen ze hoogstwaarschijnlijk wel doen, het proces zal wel jaren gaan duren”, aldus Wohl.

Deel: