De Amerikaanse countryrock- en cowpunkband Jason & the Scorchers opent de tweede dag van Ribs & Blues 2011. Maandagmiddag 13 juni zullen de mannen uit Nashville Tennessee ervoor zorgen dat iedereen meteen weer helemaal bij de les is: ‘One of the most vital kick-ass southern gentry groups to ever walk the planet: Jason & The Scorchers are back,” waarschuwde Classic Rock al toen de band enkele jaren geleden weer bijeen kwam en prompt verraste met de ijzersterke plaat ‘Halcyon Times’.

Al vastgelegd voor het gratis festival in Raalte, dat dit 15e jaar weer zo’n kleine 50.000 bezoekers verwacht, waren Henrik Freischlader (D) en 6 bands uit het Verenigd Koninkrijk; John Mayall, Aynsley Lister, Sonny Landreth, Hokie Joint, 24Pesos en Todd Sharpville. Uit de VS komt verder Ben Prestage en uit België Ganashake. De Nederlandse eer wordt hooggehouden door De Dijk, Juke Joints, het jonge talent Stefan Schill, Ralph de Jong & Crazy Hearts, Tommy Ebben & the Small Town Villains, Cuban Heels en de Veldman Brothers. In totaal treden er eerste en tweede pinksterdag 21 bands op 2 podia op tijdens het grootste, gratis festival voor blues, bluesrock en Americana van Nederland.

Opgericht in 1981 (toen nog als Jason & The Nashville Scorchers) bouwde de band snel een sterke live-reputatie op. In het midden van de jaren tachtig werd Jason and the Scorchers als een van de belangrijkste cow-punk bands beschouwd met een muziekstijl, waarin country en rock and roll een belangrijke rol speelden. De op een boerderij opgegroeide Jason Ringenberg (zang en gitaar) was en is het middelpunt. Na zijn verhuizing naar Nashville ontmoette Ringenberg Warner E. Hodges.

Hun doorbraak kwam na een tournee waarbij in het voorprogramma van R.E.M. gespeeld werd. Het eerste album van Jason and the Scorchers verscheen in 1983. Op ‘Fervor’ zong Michael Stipe (R.E.M.) enkele achtergrondpartijen en droeg bovendien ‘Both sides of the line’ bij. ‘Lost and found’ (1985) wordt door velen als het beste album van Jason and the Scorchers beschouwd. Dat kwaliteit niet automatisch hoge verkoopcijfers tot gevolg heeft, onderstreepten ook de volgende albums ‘Still standing” (1986) en “Thunder and fire” (1989). Na een tournee met Bob Dylan ontbond Jason Ringenberg Jason and the Scorchers en begon aan een solocarrière.

Tot enkele jaren geleden dus een glorieuze comeback gemaakt werd. Het lijkt alsof de tijd 25 jaar heeft stil gestaan, want de band klinkt in deze eeuw nog net zo vitaal en gedreven als in de jaren tachtig. En op de een jaar geleden verschenen plaat ‘Halcyon times’ werd dat bevestigd.

De hernieuwde samenwerking van Ringenberg en Hodges is dus een succes. Samen met bassist Al Collins en Zweedse drummer Pontus Snibb rocken ze ook in de 21-ste eeuw de pannen van het dak. Met een geweldige drive wordt een verzameling geweldige songs gebracht, meestal met een hoog octaangehalte en soms een weemoedige snik door Jasons country-melancholie. Met Halcyon Times kunnen veteraan Jason en zijn kompanen moeiteloos de concurrentie aan met een vergelijkbare band als The Drive-By Truckers. En de band gaat ook weer met enorm enthousiasme optreden om hun oude fans te trakteren op hun gekende dynamische liveshows en meteen een heleboel nieuwe volgelingen te rekruteren.

Deel: