Fischer-Z is een van de grotere Britse art-pop/new wave bands uit de jaren ’80. Centraal persoon in de band was en is John Watts. Hij is de componist, zanger en later ook producer van de band die wereldwijd hits scoorde. Na een zeer succesvolle show op Pinkpop in 1981 besloot Watts de band op te heffen. Het werd stil totdat John Watts aankondingd in 2011 een exclusief aantal Fisher-Z concerten te geven waarbij uitsluitend nummers van de drie eerste, best verkochte en bekendste albums ‘Word Salad’, ‘Going Deaf For a Living’ and ‘Red Skies Over Paradise’worden gespeeld.

Een unieke mogelijkheid voor de fans om al de hits (The Worker, Marliese, Red skies Over Paradis, Berlin, Pretty Paracetamol, So Long…) te horen op de manier zoals ze deel uitmaken van ons collectief gehoor. Voor het eerst en voor het laatst in 30 jaar. De eerste show in Nederland was in 013 in Tilburg. De zaal vult zich langzaam maar tegen de tijd dat het voorprogramma begint is een gezellige drukte ontstaan. Het voorprogramma werd niet verzorgd door een bandje wat aan de weg aan het timmeren is, maar door John Watts en zijn band. Dus twee keer John Watts voor de prijs van één.

De avond is door Dhr Watts in tweeen gedeeld: Het zwarte gedeelte, hiermee doelende op de kleur van de kleding en het trademerk hoedje van Watts, waarbij de band nieuw repertoire speelt, en het witte gedeelte waar de nummers van Fisher-Z de setlist zullen vormen.

Watts heeft de 13 beste nummers van de eerste 3 Fisher-Z albums uitgezocht en speelt deze in chronolochise volgorde. En als John vergeet bij welk album hij is, word er vanuit de zaal haarfijn geroepen “Going Deaf For A Living” De zaal is gevuld met Die-hard fans en mensen die hun jeugdidolen nog één keer live willen zien en horen. Want dat dit de laatste tour van Fisher-Z is heeft John Watts duidelijk laten weten.

Deze week speelt Fisher-Z nog een paar keer in Nederland en daarna is het echt over.



Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: