Ruth Jacott, (c) Freddie de RoeckToen ze als meisje van negen de Surpremes zag zingen, wist Ruth Jacott het zeker. Ze wilde zangeres worden. Inmiddels zijn we veertig jaar verder en heeft zij een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Toch denkt de goedlachse zangeres vaak terug aan de vrouwen die haar hebben gestimuleerd en geïnspireerd. Juist daarom gaat Ruth Jacott het theater in met een one-woman-show waarin de zwarte zangeressen die haar leven hebben bepaald, dé rode draad vormen. Een show met muziek van onder andere Aretha Franklin, Diana Ross en uiteraard Billie Holiday. Maar gebracht door onze eigen Ruth.

“Eigenlijk had ik nooit van te voren bedacht om een voorstelling te maken met de nummers van de zangeressen die mij hebben geïnspireerd”, vertrouwt Ruth Jacott ons toe. “Het was het idee van Roel Vente en Albert Verlinde van V&V entertainment. Zij weten zo’n idee natuurlijk heel mooi te brengen en gaandeweg het gesprek werd ik dan ook steeds enthousiaster”. Samen met schrijver Frank Houtappels (schrijver van onder andere Gooische Vrouwen) die de verbindende teksten heeft geschreven en regisseur Martin Michel zet Ruth Jacott een show neer waarin alle grote, zwarte dames uit de popmuziek over het voetlicht worden gebracht.

Ruth herinnert zich vooral hoe vreselijk moeilijk het was om een keuze te maken uit de vele artiesten en nummers die er zijn. “Er zijn zoveel goede zangeressen en de lijst van nummers die ik wel zou willen doen, was aanvankelijk dan ook oneindig lang. Samen met de schrijver en de regisseur zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we een keuze gemaakt. Maar er is mij niks opgedrongen. De nummers die ik zing zijn allemaal ook mijn keuzes.” Door het besluitvormingsproces werd zij steeds enthousiaster. “Je gaat kijken op YouTube en stuurt elkaar links door van nummers die leuk zijn om te doen. De vrouwen die in mijn programma aan bod komen hebben stuk voor stuk prachtige muziek gemaakt maar het zijn ook vrouwen die allemaal een zelfde soort leven hebben geleid. Bijvoorbeeld met een man die ze onderdrukt of met veel drugs en discriminatie. Toch zijn ze er juist door hun allure en hun supertalent allemaal heel sterk uitgekomen.”, vertelt Ruth Jacott. En juist dat is iets dat de zangeres enorm aanspreekt. “Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik als meisje van negen de eerste keer de Surpremes op televisie zag. Die prachtige zwarte vrouwen in schitterende glitterjurken, zo glamourous. Ik wist meteen: dit wil ik ook”, vertelt ze.

De one-woman-show van Ruth Jacott heeft als titel ‘Simply the best’ meegekregen naar het bekende nummer van Tina Turner. Toch is Ruth voorzichtig als het gaat om het noemen van favorieten. “Ze zijn allemaal stuk voor stuk geweldig”, is haar diplomatieke antwoord. “Maar”, voegt ze er in één adem aan toe. “Billie Holiday heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart hoor. Overigens niet zo vreemd want Ruth speelde enkele jaren geleden een musical over Billie Holiday.

Tijdens de voorstelling zingt Ruth de nummers van de zangeressen maar toch geeft ze er haar eigen draai aan. “Ik ga niet imiteren. Ik doe het op mijn manier. Dat moet ook wel want anders gaat mijn stem eraan”, zegt ze. Toch zitten er ook zeker grote uitdagingen voor de zangeres in het repertoire. “De nummers van Shirley Bassey en Aretha Franklin zijn niet het makkelijkst hoor.”

Tijdens de show zingt Ruth de nummers maar in de verbindende teksten en vertelt ze ook over haar leven en hoe deze vrouwen haar hebben beïnvloed en gevormd. “Maar mijn vaste publiek die kent mijn leven al. Zij weten dit al. Het zijn geen grote verassingen maar Frank Houtappels heeft wel erg leuke teksten geschreven”. Ruth kijkt enorm uit naar de show die een en al glitter en glamour moet worden. Zo krijgt Ruth prachtige jurken aan die door couturier Addy van de Krommenacker zijn ontworpen. “Het is toch geweldig als je zo’n show mag maken. En verder op tournee gaan naar de theaters in het land is het leukste dat er is. Het publiek komt voor jou. Ik voel me als een vis in het water en kijk er dan ook enorm naar uit.”

Simply the best’, de one woman-show van Ruth Jacott gaat op 5 februari met try outs van start. De première is op 21 februari in Den Bosch. Daarna toert Ruth Jacott tot en met 1 juni met de show door Nederland.

Deel: