Vanavond ben ik met vele andere fans getuige van de laatste show van de ‘April Rain’ Tour van Delain. De tour heeft hen naast optredens op podia en festivals in Europa ook gebracht in landen als Amerika, Mexico en Brazilië. Nu aan Tivoli Utrecht de eer om de tour af te sluiten.

Kingfisher Sky, een van de twee voorprogramma’s vanavond, trapt de avond stipt om 18.30 uur af. Veel mensen staan op dat moment nog in de rij voor de kaartcontrole, waardoor de zaal tijdens het optreden langzaam aan gevuld wordt. Kingfisher Sky speelt voor het merendeel liedjes van hun laatste album ‘Skin of the Earth’, waaronder ‘Multitude’, ‘Rise from the Flames’ en ‘Balance in Power’. Daarna neemt Stream of Passion het stokje over. In de zaal staat een vrouw uit Mexico, het geboorteland van zangeres Marcela Bovio. Het lied ‘Street Spirit’, een cover van Radiohead, wordt onder andere aan haar opgedragen. Het publiek zingt het lied hard en vol overgave mee. ‘Haunted’, ‘Passion’ en ‘Out into the Real World’ zorgen ervoor dat de zaal nog verder opgewarmd wordt voor de hoofdact.

Rond half negen is het tijd voor Delain. Met ‘Invidia’ van hun nieuwste album ‘April Rain’ zit de sfeer er meteen goed in. Het publiek geeft ook andere liedjes van de nieuwste cd, zoals ‘April Rain’, maar ook ‘Go Away ’ en ‘Stay Forever’ een gretig begroeting. Ook oudere nummers ontbreken niet: de zaal gaat al klappend en juichend uit zijn dak op alom bekende Delain nummers als ‘The Gathering’, ‘Frozen’ en ‘Sever’. Als gastoptreden grunt George Oosthoek (ex-Orphanage) mee bij het lied ‘A Day for Ghosts’. Ivar de Graaf, de drummer van Kingfisher Sky, vergezelt zangeres Charlotte daarna op de gitaar bij het lied ‘Start Swimming’. Charlotte straalt het hele optreden lang en bedankt de aanwezige fans voor hun support. Voor sommige fans is dit al hun 60e optreden van Delain!

Na een luid ‘we want more’ komt Delain terug om nog 3 nummers ten gehore te brengen: ‘Sleepwalkers Dream’, ‘Control of the Storm’ en ‘Silhouette of a Dancer’. Bij dit laatste lied grunt George Oosthoek nogmaals mee. De fans roepen aan het einde van het optreden de naam van Ewout Pieters, die voor het laatst optreedt met Delain. Het is een mooie avond, met een After Party in de relatief nieuwe Spiegelbar in Tivoli. Fans uit de gehele wereld, waaronder Bulgarije en Mexico, overhandigen (zelfgemaakte) cadeaus aan Charlotte Wessels.

Delain speelt de sterren van de live-hemel, een hemel die na deze avond voor een maand of 5 dichtgaat. Delain gaat zich toespitsen op het schrijven van een nieuw album, wat hoogstwaarschijnlijk in de lente van 2011 gaat uitkomen.


Foto’s (c) 2010 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: