Deze week ligt Across, het eerste solo album van Perquisite in de winkel. Sinds hij een jaar geleden startte met dit project, heeft Perquisite met 12 vocalisten heeft samengewerkt, wat heeft geresulteerd in het 15 tracks tellende album. Voor Across heeft hij niet samengewerkt met Pete Philly, met wie hij de de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal grote successen heeft geboekt. Het geluid van het nieuwe album is dus een grote verrassing.

Na jaren lang voornamelijk hiphop en aanverwante muziek te hebben gemaakt met Pete Philly, gooit Perquisite het met Across over een andere boeg. De meeste tracks zijn vanaf scratch gemaakt samen met de gastvocalisten, die uiteenlopende achtergronden hebben in de rock, funk, jazz en natuurlijk hiphop. Across is daardoor een gevarieerde plaat geworden, met zowel rustige pareltjes (Machine, I Rely On Me) als vrolijke zomerliedjes (Set Me Free) en opzwepende funk (Bottomline). Door het hele album heen is echter een ongelikte, melancholische sound te horen die zorgt voor samenhang tussen de verschillende stijlen en artiesten. Na jaren Pete Philly en Perquisite, is op dit album goed te horen wat nu de sound van Perquisite is.

Eén van de gastvocalisten is Tjeerd Bomhof, die onder de naam Dazzled Kid op twee tracks zingt. Time en The Center zijn prachtige treurige liedjes geworden met de kenmerkende stem van Tjeerd. Een ander hoogtepunt op het album wordt verzorgd door Janne Schra: De ex-Room Eleven zangeres heeft een breekbare stem die ze voorzichtig hanteert op het rustige Machine. Ook Renske Taminiau doet mee op Across en zingt misschien wel het mooiste liedje van het album: I Rely On Me. Een nummer dat tijdens de albumpresentatie afgelopen zaterdag overigens prachtig is gezongen door Coco.

Tussen de 15 tracks op Across staan geen missers, maar absoluut een paar pareltjes. Perquisite heeft zichzelf overtroffen met dit album, waarop hij het beste van een variëteit aan goede artiesten samensmelt tot een Perquisite feestje. Eén ding moet echter wel gezegd worden: Ben je onder de indruk van het album? Ga dan ook naar een optreden, want de muziek klinkt live nóg beter. (8/10) (PIAS)

Deel: