Vandaag zou John Lennon 70 jaar zijn geworden, ware het niet dat Mark Chapman hem inmiddels bijna dertig jaar geleden vier maal in de rug schoot. Een van de grootste tekstschrijvers aller tijden wordt nog dagelijks gemist, en ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag brengt platenlabel EMI de fans zoveel nieuws, dat Lennon nooit vergeten wordt.

Allereerst kwamen deze week alle acht solo-albums van de zanger in een geremasterde versie op de markt. Leuk, maar nog lang niet zo leuk als de andere releases. Zo komt Lennon’s ‘Double Fantasy’, het controversiële album, aangezien Lennon om een weigering van een handtekening op het door Chapman gekochte album is vermoord, uit in een ‘Stripped down’ version. Jack Douglas en Yoko Ono, de twee originele producers van het album hebben het album in een remastering ontdaan van overdadige instrumenten, waardoor Lennon’s stem en teksten er nog beter tot zijn recht komen. Terecht, want luisterend naar bijvoorbeeld ‘(Just like) Starting over’, “This one’s for Gene, and Eddy and Elvis… and Buddy”, refererende naar de grote helden uit de Rock ’n Roll, valt het gebrek aan de overdaad aan instrumenten direct op, maar maakt het het nummer daardoor niettemin een compleet andere, maar helderder versie van de hit.

In de 11 cd-box ‘Signature Box’ zitten naast de eerder genoemde albums ook een heel speciaal album, vol met niet eerder uitgebrachte nummers. Homerecordings van Lennon, als het protestlied ‘I don’t wanna be a soldier mama, I don’t wanna die’, en ‘India India, dat op momenten wel erg lijkt op een proefstudio voor ‘Hey Jude’, maar ook beïnvloed lijkt door ‘Imagine’, dat natuurlijk op de remaster van het gelijknamige album uit 1971 staat.

Verder wordt de box aangevuld met een live-cd, een EP met de niet albumgerelateerde singles, een boek met zeldzame foto’s, poëzie en veel veel meer. En dat alles in een mooie luxe box, in een prachtig design.

‘Signature Box’ is niet alleen een must voor de die-hard Beatles-fan, maar in principe voor een ieder die van pure muziek houdt. Nooit eerder had men de kans zo veel eerlijke muziek in 1 box tegelijk te krijgen. Enige ding dat jammer is is dat ondanks dat iedereen denkt een complete discografie van Lennon te pakken te krijgen, inclusief enkele kale versies, toch wat nummers zal missen. Wat onbekendere nummers als bijvoorbeeld ‘Do the Oz’, ‘Angel Baby’en ‘To know her is to love her’ ontbreken helaas in de box. Desalniettemin een heerlijke box, die in de cd-kast van iedere muziekliefhebber moet staan! (9/10)

{slide=John Lennon – Signature Box. Luisteren en kopen}

John Lennon – Signature Box.

11 CD’s voor maar €149.99

{/slide}

Deel: