Een accoustische live-cd deze keer, en wel die van Underground Fly, een Poolse rockband, die in 2006 nog het album ‘Your move, your choise’ afleverde, en begin vorig jaar het album ‘Awakenings’. ‘Between fiction and reality’ is uit, en de band valt in het hokje rock. Tenminste, dat wil de band ons doen geloven. En ook de hoes, hoewel de binnenkant en achterkant van het begeleidende boekje ons een tweede Kelly Family voorschotelt.

Openingstrack ‘Look at your baby’ geeft het album een trage start, jammer, want als halverwege het nummer echt begint, waren we bijna op het punt van afzetten aangekomen. Een tweede poging, en zanger Maverick’s stem doet ons erg denken aan Novastar’s Joost Zweegers, en ook de muziek laat ons denken aan België, met Jasper Steverlinck (Arid) in het hoofd.

Op de plaat gebruikt de band regelmatig enkele snippets van bekendere nummers. Zo komt ‘Riders on the storm’ van The Doors langs, en ook John Lennon’s ‘Imagine’, Depeche Mode’s ‘Perosnal Jesus’, hoewel overduidelijk in een heel eigen jasje. Ook o.a. Billy Jean van Michael Jackson komt voorbij, hoewel waarschijnlijk iets onbedoelder. De cover-snips zijn goed, herkenbaar, maar toch eigen, hoewel soms wat eenvoudig gehouden. Zeker de piano’s , die door twee man worden bespeeld mogen wat mij betreft wat gecompliceerder; hard uitgestuurd spelen pianisten Seemoon en Jar-O veelal eentonig, eenvoudig, en ook het gitaarspel is niet hoogstaand.

Toch speelt Underground Fly een nette pot muziek, wat waarschijnlijk eerder komt door de gastoptredens van bijvoorbeeld violiste Monika Czarnecka en het kamerkoor van de Poznanse Hernyk Wieniawski Musical Society, dat door het vermogen van Underground fly om eigenhandig een accoustische cd af te leveren. Jammer, want versterkt is de band een goede vertegenwoordiger van de Poolse Rockscene, zeker getuige de inmiddels verschillende optredens, die de band ook in ons land al heeft gegeven.

Het album wordt vergezeld door een dvd-opname van het optreden, dat begin 2009 werd opgenomen in Zielona Góra. Een kleine goedmaker voor hen die van live-opnames houden. (6/10)

Deel: