Wow, nooit gedacht dat er ooit nog een release van deze gasten zou verschijnen! Voor degene die, net als ik, het werk van [[Dub War ]]kennen is dit absoluut een zegen. Maar ik kan me voorstellen dat velen deze band helemaal niet kennen.

Het eerst wapenfeit ‘Pain‘ verkocht verrassend goed voor een debuterende band. Dub War veroverde al snel hun eigen plekje in de muziekscene. Tours in het voorprogramma van ‘[[Skunk Anansie]]’, ‘[[Dog Eat Dog]]’, ‘[[Senser]]en ‘[[Downset]]’ maakte Dub War tot een graag geziene gast in het Europese clubcircuit. Met slechts één makkelijk verkrijgbare cd liet Dub War in 1995 120.000 man op het toen toonaangevende [[Dynamo Open Air]] Festival in Eindhoven als één geheel jumpen.

De daarop volgende tours deden het erg goed. Nu met eerder genoemde bands als Downset en Senser in het voorprogramma. Na het verschijnen van de tweede cd ‘Wrong Side of Beautiful’ werd het na enkele succesvolle tournees ineens stil rondom de band. Zanger Benji tourde nog wel met Max Cavalera’s ‘[[Soulfly]]’ en maakte wat demo’s met Robert Trujillo (nu ‘[[Metallica]]’ bassist)

De derde Dub War cd ( The Dub, The War & The Ugly) zou verschijnen via de major MCA, maar de heren aldaar hebben nooit meer wat van zich laten horen, ondanks dat de contracten getekend waren. Dub War stierf wegens zakelijke en muzikale onenigheden een stille dood in 1998. De heren Webbe, Rose en Ford aangevuld met een nieuwe bassist Dan Pugsley maakte een (met name in Amerika) succesvolle doorstart met Skindred. Skindred is voor ons Nederlanders nog steeds geen gevestigde naam, maar (inmiddels zonder Jeff Rose en Martin Ford) werkt deze band zeer hard en heeft wederom een grote aanhang in het clubcircuit.

Terug naar dit product. Wat maakt deze cd/dvd zo bijzonder? Allereerst krijgt de kijker een interview/documentaire van ruim 50 minuten voorgeschoteld met Benji, Martin en Richie. Zij vertellen in eigen woorden de opkomst en de ondergang van Dub War. Voer voor echte fans zou ik zeggen. De daarop volgende concert registratie van het allerlaatste Dub War optreden is geweldig. Je moet het wel plaatsen in de tijd waarop de beelden gefilmd zijn. HD bestond nog niet en er waren toen geen multicam budgetten beschikbaar. Heerlijk om tracks als ‘Enemy Maker’, ‘Nar Say a Ting’, ‘Mental’, ‘Gorrit’ en ‘Million Dollar Love’ eens lekker thuis op de bank te bekijken. De dvd besluit met een zestal videoclips. De clips zijn allemaal sporadisch getoond op zenders als TMF en MTV, nu dus allemaal op een rijtje en in een betere kwaliteit dan op You-Tube.

De cd is ook erg interessant . De eerste drie nummers zijn demo opnames van de nooit verschenen derde cd. De overige nummers zijn allen al eerder in meerdere versies verschenen maar niet in de versies die op deze compilatie staan. Dit is een mooi betaalbaar document om kennis te maken met een band die dezer dagen heel erg groot had moeten zijn gezien de populariteit toentertijd. Voor mensen die open staan voor een heerlijke crossover tussen de harde en zonnige kant van muziek is dit zeer aangenaam. Door collegae van mij is Dub War wel eens afgeschilderd als een mix tussen ‘[[Rage Against the Machine]]’ , ‘[[Faith No More]]’ en ‘[[Living Color]]’. Ik zal dat ten stelligste ontkennen. Dub War (en tegenwoordig Skindred) heeft inderdaad invloeden van andere bands maar heeft wel degelijk een eigen smoel. Ik vraag me als fan stiekem wel af waar de geweldige (TMF/MTV) opnames van Dynamo 1995 gebleven zijn. Een cijfer geven voor een cd met oude opnames lijkt mij niet helemaal gepast, maar als product is dit toch wel 8/10 waard.

{slide=Tracklist}

  1. Criminal Minded
  2. Last Man Standing
  3. Killing A Sound
  4. Respected
  5. Dub Over Now
  6. Nar Say A Thing
  7. Nothing To Say
  8. Dub War (live)
  9. Crack
  10. Words Of Warning
  11. Murder
  12. Psycho System

{/slide}

Deel: