“This song makes me want to eat apple pie and hug my grandmother..”

Aldus een luisteraar van [[Chief]]. En het gekke is, dit klopt ook nog eens! Tijdens het luisteren van het album ‘Modern Rituals’, krijg je het gekke gevoel van verlangen naar vroeger. En of dit nou gisteren of 35 jaar geleden is, dat maakt in principe niet zoveel uit. Het gevoel is en blijft heerlijk.

Chief is een Amerikaans kwartet bestaande uit Evan Koga (zang/gitaar), Danny en Michael Fujikawa (zang/gitaar en drums resp.) en Mike Moonves (basgitaar). Nadat deze heren hun studie in New York hadden afgerond zijn ze huiswaarts gekeerd richting de ‘West Coast’ van de USA. En eerlijk is eerlijk: Californië past een stuk beter bij de prachtige nummers die de heren produceren.

Het debuutalbum ‘Modern Rituals’ doet, zoals gezegd, verlangen naar vroeger. De nummers zijn stuk voor stuk verzamelingen van de mooiste momenten in je leven. Simpel geschreven, maar het raakt je wel op de één of andere manier. Het complete album bestaat uit 11 nummers die, als je goed luistert, best verschillend zijn. De zang is vaak hetzelfde qua toon, maar dit gaat eigenlijk nooit vervelen. In combinatie met de muziek vormt ieder nummer een eigen geheel wat telkens een ander fijn gevoel in je oproept.

Het gevoel dat de nieuwe single teweeg brengt is voor iedereen anders. Ik zie een strand in Californië voor me, gefilmd in een oude stijl (met van die zwarte vlekjes en lijnen in het beeld). Dames op ouderwetse rolschaatsen, kinderen spelen in het zand en een klassieke cabrio rijdt soepel langs de lange rij palmbomen. Maar, zoals ik al zei, dat gevoel is voor iedereen anders. Gelukkig maar.

Sommige muziek (en inmiddels ook verschillende artiesten) zijn weg te schrijven als ‘achtergrondmuziek’. Chief is er daar geen van. Deze nummers moet je stuk voor stuk beluisteren om precies te weten waar Evan over zingt. En na het horen van het eerste nummer, blijf je dit album luisteren.

Houd je van [[Coldplay]], [[The Beach Boys]] of [[Neil Young]], dan is Chief echt iets waar je naar zou moeten luisteren. En dit kan! De single ‘Night and Day’ is namelijk gratis te downloaden. Luister en laat je betoveren door deze veelbelovende band uit het westen van de VS.

“..Whereas it made me wanna hug an apple pie and eat my grandmother”

(8/10)

{slide=Kopen en luisteren}


Chief
Modern Rituals

{/slide}

Deel: